Coronavirus coronavirus coronavirus. Hét onderwerp van de dag. Of eigenlijk; hét onderwerp van het jaar. In maart 2020 werd het ons duidelijk dat we te maken kregen met een virus dat zich ontzettend snel verspreidde van mens op mens. Hygiëne was altijd al belangrijk, maar werd nu nog belangrijker dan ooit. De basisprincipes van hygiëne en gezondheid hebben we misschien in de loop der tijd een beetje verzaakt. Zo ook in de wereld van ventilatiesystemen en luchtkanalen.

De ventilatiesystemen en luchtkanalen zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in de ruimte gezond blijft, door de vuile lucht af te voeren en schone lucht binnen te laten. Als de ventilatiesystemen en luchtkanalen niet goed gereinigd worden, hopen vuile deeltjes zich op aan de binnenkant van de luchtkanalen en verdeelslangen. Het kan zelfs gebeuren dat deze vuile deeltjes vervolgens weer naar binnen geblazen worden. Het gevolg? Een muffe lucht, meer huisstofmijt, problemen met de vochtbalans en bacteriën, schimmels en virussen naar binnen geblazen worden. Dan komen we weer bij het o zo actuele onderwerp, het coronavirus, want zoals elk virus verspreidt het COVID-19 virus zich namelijk doordat oppervlakken niet (of onvoldoende) worden gedesinfecteerd. De eerste (en aanhoudende) coronamaatregelen zijn daarom gericht op het verbeteren van deze hygiëne. We zijn daarom massaal aan het poetsen geslagen en letten meer op de lucht die we inademen.

Corona en luchtventilatiesystemen

Frisse lucht is ontzettend belangrijk voor de menselijke gezondheid. Dat wordt zeker nu in deze periode heel goed duidelijk in grote panden en op veel kantoren. Hoe slechter de ruimte geventileerd is, hoe groter de kans is dat het coronavirus (of ieder ander virus) overgedragen wordt op een ander persoon in diezelfde afgesloten ruimte. Wanneer een ruimte goed geventileerd is, is de kans op overdracht veel kleiner. Dit is extra belangrijk in grote gebouwen zoals kantoren, (sport)scholen en zorginstellingen waar relatief veel mensen komen. We vertrouwen daarbij op de klimaatbeheersing door het luchtventilatiesysteem. Maar wat als deze niet goed genoeg gereinigd is en dus niet voldoet aan de eisen?

Luchtkanaalreiniging tegen corona

Dan rest er een belangrijke vraag: werkt een goede luchtkanaalreiniging tegen het coronavirus? Daar kunnen we volmondig ‘JA’ op zeggen.

Volgens de RIVM wordt de verspreiding van het coronavirus verkleind door goede luchtverversing. Zoals bij alle andere ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, helpt de toevoer van gezonde lucht en afvoer van vervuilde lucht dus ook bij het tegengaan van het coronavirus. Het belang van een goed onderhouden ventilatiesysteem is dus enorm belangrijk en kan een groot verschil maken. De Rijksoverheid bevestigt en benadrukt het belang om aan de voorwaarden en regels rondom luchtventilatie in gebouwen te voldoen.

Uiteraard betekent het niet dat wanneer het luchtkanaal op orde is, er geen virussen zullen zijn. Toch is luchtkanaalreiniging wel een belangrijk en essentieel onderdeel ten tijde van het coronavirus omdat het de kans op besmetting aanzienlijk verkleint. Het onderhouden en grondig reinigen van het luchtventilatiesysteem en de luchtkanalen, draagt bij aan een gezonder binnen klimaat, waarin virussen en schadelijke bacteriën sneller worden afgevoerd in plaats van worden verspreid.

Goede klimaatbeheersing in uw bedrijfspand

Een goed onderhouden en gereinigd ventilatiesysteem is niet alleen belangrijk voor het verkleinen van de kans op verspreiding van het coronavirus, maar heeft op lange termijn ook duidelijke financiële voordelen. Het onderhouden van uw luchtkanalen is goed om uiteenlopende redenen:

  • Continue toevoer van schone lucht
  • Een gezond leef- en werkklimaat
  • Betere leer- en werkprestaties
  • Langere levensduur van uw ventilatiesysteem
  • Kostenbesparing op ziekteverzuim, ventilatie-apparatuur en pandonderhoud

Luchtkanalen inspecteren, reinigen en onderhouden

Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je ventilatiekanalen goed onderhouden zijn? Helaas is het niet mogelijk om de interne kanalen zelfstandig te reinigen, dus hiervoor heb je een specialist nodig. Gewoon Sgoon zorgt ervoor dat de beste specialisten bij u op de stoep staan om de ventilatiesystemen te inspecteren en te reinigen. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag om de luchtkwaliteit in uw woning of bedrijf weer zo optimaal mogelijk te krijgen!