De ‘Goed-Onderhouden-Ventilatiesystemen-Checklist’:

Tot op heden achtervolgt het coronavirus ons allen. De horeca en vele andere bedrijven zijn helaas ook slachtoffer van de gevolgen van dit vreselijke virus. Toch bewegen we langzaamaan naar het begin van het einde van deze moeilijke tijd en hopen we allemaal dat we snel terug kunnen naar ons ‘normale leven’. We zullen de economie met z’n allen ook weer moeten opbouwen, nadat het flinke tegenslagen te verwerken heeft gekregen. 

Om er voor de zorgen dat het risico op besmetting van het virus zo laag mogelijk blijft, is het onderhouden van je ventilatiesysteem zeer belangrijk. Al eerder schreef Gewoon Sgoon een blog voor u over ‘Ventilatiesystemen, luchtkanalen en het coronavirus’. 

In deze blogpost geven we een korte checklist zodat u zelf kan beoordelen of uw ventilatiesysteem aan reiniging of onderhoud toe is. 

Maar voordat u doorleest, eerst nog even dit…

Het is essentieel om het ventilatiesysteem te onderhouden en te reinigen, aangezien vervuilde, dichtgeslibde of verstopte kanalen broedhaarden zijn voor virussen en bacteriën. Wanneer er goed gelucht kan worden, kunnen de virusdeeltjes sneller het gebouw verlaten en is er dus minder risico op besmetting van virussen die overgedragen worden via de lucht. Wel belangrijk: we praten dan over verse lucht. Stof kan virussen bij zich dragen en daarom is recirculatielucht geen goede optie. Het kan namelijk zo zijn dat de filters de lucht niet voldoende zuiveren op virusdeeltjes omdat die te klein zijn.   

De ‘Goed-Onderhouden-Ventilatiesystemen-Checklist’:

  1. Worden de filters van jouw ventilatiekanaal zo nu en dan vervangen? Zo ja, goed bezig! Probeer te noteren op welke momenten dit voor het laatst gebeurd is, zodat je goed inzichtelijk hebt wanneer jouw systeem weer aan onderhoud toe is. Wil je advies hierover? Neem contact met ons op!
  2. Kan je je niet meer herinneren wanneer het ventilatiesysteem voor het laatst gereinigd is? Dan is het waarschijnlijk te lang geleden…
  3. Is er vuil en stof zichtbaar in de roosters en filters? Dan is het slim om je systeem te laten reinigen.
  4. Heb je een vermoeden dat jouw systeem niet goed werkt omdat je rare luchtjes ruikt, veel lawaai hoort of omdat je regelmatig last hebt van allergie of verkoudheden? Ook in dit geval is het verstandig om contact met ons op te nemen, zodat wij uw ventilatiesysteem professioneel kunnen laten beoordelen en/of reinigen.